De power van Yoga Nidra


Mijn eerste kennismaking met de power van Yoga Nidra

In 2006 volgde ik een Yoga therapie opleiding in Colorado. Daar maakte ik voor het eerst kennis met de diepe ontspanning en de power die het beoefenen van Yoga Nidra kan veroorzaken. Ed en Deb Shapiro zijn fantastische mensen en docenten. Ik was enthousiast geworden!

De inzichten die ik in Colorado had opgedaan, sloten ook nog eens mooi aan op mijn Hypnotherapie opleiding. Nidra en Hypno betekenen allebei slaap. Ook de technieken vormden vaak opvallende overeenkomsten. Het verzorgen van poweryoga en vinyasayoga opleidingen vergde mijn volle aandacht. Daarom kwam ik er niet toe om een op zichzelf staande yoga nidra les voor te bereiden. Laat staan, dat ik er een opleiding in zou kunnen verzorgen.

Wat is Yoga Nidra nu precies?

Yoga nidra betekent “slaap van de yogi’s”; het is een vorm van yoga waarin men zich zowel geestelijk als lichamelijk voorbereidt alvorens diepere niveaus van bewustzijn door meditatie te zoeken. In veel gevallen beoefent men yoga nidra opzichzelfstaand als een dagelijkse ontspanningstechniek. Aanhangers claimen dat een half uur yoga nidra gelijkstaat aan drie uur gewone slaap, hoewel regelmatig gebruik niet aan te raden is omdat lichaam en geest nog altijd voldoende rust door natuurlijke slaap behoeven.

De ware slaap van een yogi is een status van bewustzijn waarin de yogi verbonden is met de goddelijke energie die de hele kosmos omvat. Deze energie gaat verder dan ruimte en tijd en stelt de yogi in staat verleden, heden en toekomst te ervaren. Een yogi kan zich daarbij ook bewust worden van eerdere levens. Door yoga nidra kan de yogi zich door karma’s bewegen, omdat deze helderheid van geest in verschillende niveaus van onderbewustzijn doordringt. Het wordt gebruikt om het onderbewustzijn te helpen zuiverder te worden door gebruikmaking van bepaalde eigenschappen, beter bekend als Sankalpas. Ervaren yogi’s gebruiken yoga nidra voor astrale reizen en in haar hoogste vorm leidt dit tot Samadhi, de laatste stap in het 8-voudige pad.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Yoga_nidra

Verschillende Yoga Nidra stijlen

In 2012 leerde ik Uma en Nirlipta kennen en hun benadering van Yoga Nidra. Zij lieten me kennis maken met meerdere Yoga Nidra versies. Daarvan trokken iRest van Richard Miller en de Yoga Nidra van Swami Satyananda Saraswati me het meest aan.

Yoga opleiding Yoga Nidra en Restorative

Een mooi bewijs van de power van Yoga Nidra.

Daarop besloot ik naast mijn poweryoga, vinyasayoga en easyyoga lessen ook één keer per week een yoga nidra les te gaan verzorgen. We kregen een klein groepje mensen die hier wel interesse in hadden. Eén van hen was Joke, een prachtig lieve vrouw, die aangaf al een tijd lang last te hebben van reuma. Ze slaapt met braces om haar polsen, zodat ze de pijn zo min mogelijk voelt. Haar eerste Yoga Nidra ervaring deed haar versteld staan: ze had drie kwartier zonder pijn in de Nidra gelegen, op een matje en een deken. Ze voelde zich totaal ontspannen en had geen pijn gevoeld. Een mooi bewijs van de power van Yoga Nidra.

Haar ervaring staat niet op zichzelf. Ik verzorg al jaren personal yoga coaching en ik gebruik daarbij als dat kan de kennis, inzichten en de power van Yoga Nidra.

Wil je zelf ook Yoga Nidra ervaren of er misschien zelfs wel lessen in verzorgen, kijk dan eens naar onze Bijscholing Yoga Nidra en Restorative Yoga of doe een keer een (gratis) les mee op maandagavond. In deze les combineer ik Yin Yoga en Yoga Nidra, vandaar de naam Yindra.

Namasté, Tonnie Goes


0

Je winkelwagen